Inhoud
Stel, je bent voor 40% arbeidsongeschikt. Simpel gezegd zou je dan voor 60% nog kunnen werken. Het UWV vult de overige 40% aan. Ook als je geen werk hebt gevonden wordt je uitkering afhankelijk van je arbeidsongeschiktheidspercentage. Niemand hoeft in Nederland onder het bestaansminimum te leven (Goede advocaat tegen het UWV?). Als je nog geen werk hebt gevonden en je WIA-uitkering wordt verlaagd tot onder het bestaansminimum dan kun je een aanvullende toeslag krijgen.
Mocht u het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts, dan kunt u een zogenaamd deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV (second opinion). Fraude met UWV-uitkering. Het oordeel van de verzekeringsarts is in beginsel bindend. Tegen het deskundigenoordeel van de UWV arts kunt u geen bezwaar maken of beroep instellen. Wat zijn uw rechten en plichten als u ziek bent? U kunt met vragen over de keuring door de bedrijfsarts, het re-integratietraject of de aanvraag van een deskundigenoordeel terecht bij Kadanz Advocaten.
Iedereen kan arbeidsongeschikt of langdurig ziek worden. Dit heet arbeidsongeschiktheid. Op het moment dat dit gebeurt, verandert er veel op financieel vlak en je krijgt met uitkeringen te maken. Hieromtrent zijn verschillende regels opgesteld - Conflict of bezwaar UWV. Maar hoe werken deze regels en hoe kun je je zelf voorbereiden om uit de geldproblemen te blijven? Wanneer iemand langdurig ziek is, is zijn werkgever verplicht om minimaal 70 % van het loon door te betalen voor een periode van de eerste 104 weken (oftewel 2 jaar).
In dit geval is er mogelijk recht op een WIA-uitkering. Het kan ook zo zijn dat een persoon helemaal geen werkgever heeft die zijn loon door kan betalen. Denk hierbij aan een oproepkracht, een uitzendkracht, een invalkracht. Tevens kan het zo zijn dat het contract tijdens de ziekteperiode afloopt. In dit geval heeft men mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering.
Hierbij schakelen zij een arbeidsdeskundige en een verzekeringsarts in. Deze personen kijken naar wat voor werk de persoon eventueel nog kan doen, ondanks de beperkingen die de persoon heeft door de handicap of ziekte. Voor de beoordeling hoe arbeidsongeschikt de persoon is, vergelijkt het UWV het oude uurloon met het uurloon dat nu verdiend zou kunnen worden.
Als dit percentage minstens 35% minder bedraagt, is de persoon (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt - WIA Specialist - Advocatuur. Als dit percentage minder dan 35% is, heeft men geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Nu moet samen met de werkgever gekeken worden of binnen of buiten het bedrijf nog andere mogelijkheden zijn. Wellicht is de baan te behouden of is er een optie tot ander aangepast werkt.
De ontslagen persoon heeft dan misschien recht op een WW-uitkering. Bij de beoordeling of men recht heeft op een WIA-uitkering worden 4 vragen gesteld, deze luiden als volgt: Hoeveel kan de persoon nog werken en verdienen? Hoeveel werkt deze persoon? Hoe hoog is het verzekerd dagloon van deze persoon? Hoeveel jaar heeft deze persoon gewerkt? (Dus het arbeidsverleden) Tevens zijn de duur en de hoogte van de uitkering van deze 4 vragen afhankelijk.
De arbeidsongeschikte persoon ontvangt hierover van het UWV een brief na 88 weken ziekte. WIA betekent Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze wet heeft 2 soorten uitkeringen: De WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten) - uwv advocaat. Deze ziet op mensen die nog meer dan 20% maar minder dan 65% van hun oude loon kunnen verdienen.
Deze ziet op mensen die niet meer dan 20% van hun oude loon kunnen verdienen. Dit is dus gericht op volledig arbeidsongeschikten waarbij geen kans op herstel mogelijk is. Deze uitkering is tussen de 3 en 38 maanden en is loongerelateerd. Hoelang een persoon daadwerkelijk deze uitkering krijgt, is afhankelijk van het arbeidsverleden.
Een klein deel van wat verdiend wordt mag ook gehouden worden. Hierdoor heb je meer inkomen als je werkt naast een WGA-uitkering dan een persoon die niet werkt. Indien een persoon geen recht heeft op de loongerelateerde uitkering, bestaan er nog aanvullende- of vervolguitkeringen. De WAO-uitkering is een oude regeling en geldt alleen als een persoon voor 1 januari 2004 een ziekte of handicap had waardoor hij/zij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakte.
Een zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld freelancer of zzp'er) heeft meestal geen recht op een WIA-uitkering. Als een zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt wordt, krijgt deze niet automatisch een uitkering van de overheid. Daarom is het slim om zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Hierin kan men bepalen voor welk bedrag ze willen verzekeren, voor welke periode en vanaf wanneer.
Heeft men deze stappen allemaal niet ondernomen, dan is hij bij arbeidsongeschiktheid afhankelijk van zijn spaargeld of zijn partner met inkomen. Tevens kan er bijstand vanuit de gemeente komen. De kosten voor een advocaat variëren per kantoor en soms ook per advocaat. Heeft u een laag inkomen en geen rechtsbijstandverzekering? Wellicht kunt u dan gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand.
Uw advocaat is dan niet volledig gratis, maar u betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage. U leest hier meer over de kosten van een pro deo advocaat. Onze advocaten van Pro Deo Advocaten werken ook op basis van pro deo. In het arbeidsongeschiktheidsrecht is het niet verplicht dat u gebruik maakt van een advocaat.
Een advocaat kan u helpen met aantonen van arbeidsongeschiktheid en het verkrijgen van een uitkering. De arbeidsrecht advocaten van Pro Deo Advocaten helpen u hier graag bij - Vaststellingsovereenkomst UWV: WW uitkering. Mocht u een vraag hebben over het arbeidsrecht, of wilt u bijgestaan worden door een van onze arbeidsrechtadvocaten, neem dan contact op. Wij zijn bereikbaar op 088 – 1810 380.
Het UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Afgekort is het dus het UWV. Het draagt zorg voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen (zoals de WW, WIA, Ziektewet) en bieden arbeidsmarkt- en gegevensdiensten. Conflict of bezwaar UWV. Ze handelen in opdracht van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Het UWV werkt met verschillende partijen samen, zoals bijvoorbeeld: Gemeenten Werkgevers Belastingdienst In samenwerking met het Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (Nvv, A): Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) Het UWV heeft vier kerntaken.
Om dat te bewerkstelligen werken ze samen met de partijen die bij bovenstaande vraag zijn benoemd. Indicatiestelling: het UWV beoordeelt ziekte en arbeidsongeschiktheid aan de hand van vaste criteria. Uitkeren: het UWV verzorgt tijdelijke en correct uitkeringen als mensen niet meer werken of wanneer dat niet direct mogelijk is. Gegevensbeheer: het UWV zorgt ervoor dat mensen slechts één keer hun gegevens over werk en uitkering met de overheid hoeven te delen.
Dus of je nu werk zoekt, van baan wil wisselen, of door omstandigheden hulp nodig hebt om aan het werk te blijven, het UWV helpt je erbij. Uitkering, Het UWV verzorgt uitkeringen. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid. Zie voor meer informatie Sociale Zekerheid. Ontslag, In sommige gevallen zal je ontslag worden beoordeeld door het UWV (zie Ontslag).
Bij het UWV kunnen mensen die werkzoekenden terecht voor verschillende zaken, denk aan: Het vinden van werk Re-integratie advies Informatie over ontslag Advies en bemiddeling Het aanvragen van uitkeringen Als je je als werkzoekende meldt bij het UWV, vindt er eerst een intakegesprek plaats. Er wordt gekeken wat je nodig hebt en waarmee het UWV jou kan helpen.
Meer van Fiscaal Jurist
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Sociaal Zekerheidsrecht Expertise
Maak Bezwaar Wia Met Gratis Wia Advocaat
Loonsanctie Uwv Gehad? Zo Maak Je Kansrijk Bezwaar
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Sociaal Zekerheidsrecht Expertise
Maak Bezwaar Wia Met Gratis Wia Advocaat
Loonsanctie Uwv Gehad? Zo Maak Je Kansrijk Bezwaar